A cementlap története

A cementlap (más néven terazzo vagy mettlachi ) egy hagyományos burkolat, ami az 1800-as évek második felében született Franciaországban (vagy máshol… a spanyolok és az olaszok is maguknak követelik az elsőség dicsőségét).

Eleinte luxustermék volt, csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak, aztán a technológia terjedésével és az egyre nagyobb léptékű  gyártásnak köszönhetően a múlt század elején vált nagyon népszerűvé, először Nyugat-Európában, aztán a Monarchia területén (nálunk is működött két nagy gyár), végül a gyarmattartó országok gyarmatain is, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken, elsősorban Kubában (az USA-ban mai napig „kubai csempének” hívják a cementlapot), és a volt dél-kelet ázsiai portugál gyarmatokon, Észak Afrikában, így Marokkóban is.

Sok budapesti és vidéki nagyváros századfordulós lépcsőházaiban (és a polgári  lakások konyháiban) találkozhatunk ezekkel a gyönyörű régi lapokkal (meg sajnos a szocializmus 40-éve alatt gyártott silány minőségű, rendszerint sakktáblában lerakott, fekete-szürke-bordó lapokkal is…). A második világháború után aztán a drága, kézműves technológia miatt a cementlapok folyamatosan szorultak ki a piacról, sok manufaktúra és gyár állt le.

A jó hír az, hogy pár éve szerte Európában újra reneszánszát éli ez a gyönyörű burkolat, sok belsőépítész és lakberendező fedezte fel a benne rejlő hatalmas lehetőséget, így egyre több helyen találkozhatunk már cementlap burkolatokkal.

Felhasználása

Egyszínű vagy bordűr lapokkal kombinálva izgalmas egyedi kombinációk is megvalósíthatóak, modern lakások vagy klasszikus polgári otthonok hidegburkolataként egyaránt remekül felhasználható: ötletekért, inspirációért nézz szét tematikusan rendszerezett galériáinkban.

Padlófűtéssel is kombinálható, de konyhapultokhoz vagy  fürdőszobák falburkolatként is alkalmazható.

Tervezgetés közben, vásárlás előtt feltétlenül olvasd el a cementlap lerakással és technikai paraméterekkel kapcsolatos információkat is!