CEMENTLAPOT SZERETNÉK MINDENKÉPPEN, DE HOVÁ TERVEZHETEM BE?

Cementlapot tehetsz bárhová, ahová amúgy is hideg burkolatokat tervezel: konyhába, előszobába, folyosóra.


FÜRDŐSZOBÁBA IS?

Igen, cementlapokat nyugodtan tehetsz vizes helyiségekbe is, lapjainknak jelentős része kerül fürdőszobákba, felületkezelés után akár a zuhanyzótálca helyén is nyugodtan használhatók. A cementlapokon mezítláb járni nagyon kellemes érzés.

A cementlapokat felületkezelés nélkül adjuk, ezért lerakás után a felületet – függetlenül attól, hogy milyen helyiségbe kerülnek –  még feltétlenül impregnálni kell, és véleményünk szerint érdemes nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekben (előszoba, konyha, konyhapult feletti dekorcsík) vaxolni is. Figyelj arra, hogy a vízkövet ne savas tisztítószerrel távolítsd el.

Ötleteléshez, inspirációhoz a témakörben a referencia galériáink közül az alábbiakat érdemes végig kattintani:


MENNYIRE CSÚSZÓS A FELÜLET?

Lapjaink a magyarországi forgalmazáshoz elengedhetetlen ÉMI (Épitésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft) vizsgálaton (projektszám: M4-7125M-04499-2014) az ún. SRT skálán ≥ 55 értéket kaptak, a lapok csúszásmentessége (hivatalosan: a csúszási ellenállása) nagyon magas, ez azt jelenti, hogy a vizes felület nem csúszós, akár éttermek konyhai részén is alkalmazható, ahol a balesetveszély miatt ez nagyon fontos szempont. A teljesítmény nyilatkozatban az összes egyéb fontos jellemző is megtalálható.

A Marrakesh Cementlapok a népszerű egerszalóki Hotel Shiraz wellness részlegében is évek óta probléma mentesen „működnek”, pedig gyakorlatilag folyamatosan nedves a felület és meglehetősen nagy a forgalom, referencia képek a galériánkban.


TEHETEM ŐKET A FALRA IS?

Igen, sőt! Lapjaink nagyon sok konyhát dekorálnak a pult feletti sávban – inspirálódj Referenciáink között tallózva.

Viszont számolj a lapok vastagságával, mert a felső konyhaszekrények és a lapok találkozásánál erre figyelni kell. Megfelelő felületkezelés után használatuk semmivel sem problémásabb, mint a kerámia felületek esetében.

Ha falra kerülnek a lapok, érdemes felrakás előtt elvégezni a felületkezelést, mert a földön, vízszintes helyzetben az impregnáló folyadék jobban és egyenletesebben szívódik fel.


PADLÓFŰTÉSSEL KOMBINÁLHATÓ?

Igen. A lapok a vastagságuk miatt lassabban melegszenek fel, de tovább tartják a meleget. Ha olyan hétvégi házba tennéd le, amit fűtési szezonban is használnál rendszeresen, akkor számolj azzal, hogy péntek este valamivel lassabban lesz meleg: ezt gondold végig döntésed előtt.


TERASZRA, ERKÉLYRE?

Igen, a cementlapok kültéren is használhatók, de az alábbi szempontokat feltétlenül vegyük figyelembe:

  • A lapokat lehetőleg védettebb, valamennyire fedett részekre rakjuk le.
  • Felülről az időjárás viszontagságai ellen a felületkezeléssel (impregnálás + vax) teljes védelmet kap a felület.
  • Alulról azonban fontos, hogy télen is szárazak maradjanak, mert a  lapok alsó része márványpor alapú beton, ami nem tartalmaz fagyálló vagy szigetelő adalékot. Ha a felület alulról vagy oldalról nedvességet kap, az hosszútávon megbosszulhatja magát – a folyamatos fagyás-kiolvadás miatt a cementlapok feltöredezhetnek.
  • Ezért elsősorban kertkapcsolatos teraszoknál, lépcsőknél, járdáknál fontos, hogy a lapok ne csak felülről legyenek védve, hanem alulról se kapjanak nedvességet, ezért a lapok oldalsó és alsó szigetelésére is külön figyelmet kell fordítani. Ezt a szakemberek általában egy fém záró profillal szokták megoldani, de döntés előtt mindenképpen kérje ki a kivitelező szakember véleményét.
  • Erkélyeknél elsősorban a felület külső oldali védelmére érdemes külön figyelmet fordítani, a lapok egy erkélyen jellemzően nem kap(hat)nak nedvességet alulról (hacsak nincs egy gonosz alsó szomszéd, aki télen slaggal locsolja az erkélyünket alulról :-))

OLYAN NEHÉZ ELKÉPZELNEM HOGYAN FOG KINÉZNI… TUDTOK ÖTLETEKKEL SEGÍTENI?

Érdemes szétnézni a Referenciáink között, és javasoljuk, hogy gyere el hozzánk a bemutatóterembe is, ahol közösen tudjuk megnézni, hogy az adott felületre mi lenne a legjobb megoldás, és egy jó kávé mellett rengeteg cementlapos enteriőr képet is tudunk mutatni.


TERVEZÉSNÉL MIRE KELL MÉG FIGYELNEM?

A vastagságra. A cementlapok 1,6 cm vastagok, a kerámia burkolatoknál jóval vastagabbak, ezért a burkolatválásoknál a rétegrendben ezzel számolj majd, ragasztóval együtt szűk 2 cm kell a lapoknak.


HOL ÉS HOGYAN KÉSZÜLNEK A LAPOK?

A Marrakesh Cementlap cementlapjait saját manufaktúrájában, Marrakeshben készíti :-). Ebben a galériában körül tudsz nézni manufaktúránkban, ha pedig érdekel, hogy milyen technológiával, hogyan készülnek a lapjaink, akkor ezt a galériánkat nézd végig.