Útmutató a cementlapok lerakásához

Lerakás előtt nézd meg a videónkat is

Ez a lerakási útmutató csak és kizárólag a Marrakesh BT által gyártott cementlapok esetében alkalmazható, más által forgalmazott / gyártott cementlapok lerakásával kapcsolatban kérdezze az adott forgalmazót / gyártót.

1., Előkészületek

1.1. felület

Mint minden burkolásnál, nagyon fontos,hogy a felület, amire rakjuk (ez lehet aljzatbeton, vagy a régi burkolat, esetleg parketta, stb.) száraz, sima és teljesen vízszintes legyen. Ez triviálisan hangzik, de a legtöbb probléma forrása azonban mégis a nem megfelelően előkészített felület: pl. frissen betonozott, még ki nem száradt kiegyenlítetlen felületre lerakott cementlapjaink nem sokáig lesznek boldogságunk forrásai….

elokesz 1 1 felulet

1.2. tervezés

Érdemes papíron is megtervezni, hogy mi hová kerül. A patchwork mintáknál sem szerencsés a lerakáskor improvizálni, találjuk ki előre a mintát, „játszunk” a lapokkal, és a kész sorrendet rakjuk le a földre a lerakás előtt, a burkoló innen dolgozzon.

Ha komplett lakásfelújítás – építkezés van folyamatban, a burkolás a legutolsó fázisok egyike legyen, miután a kőművesek,víz-és gázszerelők, levonultak a munkaterületről, és már csak a festés maradt hátra.

2.0 a

1.3. kevert lerakás

Mivel a dobozok tartalmát laponként vásárláskor – átvételkor csak külön kérésre nézzük át, ha bármilyen minőségi probléma van a lapokkal (sérült sarok, felületi karc, szín probléma, stb.) azt mindenképpen a lerakás előtt kell részünkre jelezni. Hibás darabok beépítéséből eredő esztétikai hibák után költségtérítést nem vállalunk! Lerakásnál a lapokat a gyártástechnológiából fakadó esetleges színeltérések foltszerűen jelentkező hatásának kiküszöbölésének érdekében a különböző dobozokból válogatva, keverten rakjuk le.

elokesz 1 4 serult darabok

2. Lerakás

2.1. A lerakáshoz az alábbi eszközökre lesz szükségünk:

 • csemperagasztó, víz
 • vödör, keverő
 • 8-as fogazatú  glettvas
 • spakli
 • csempevágó , gyémánttárcsa
 • vízszintező
 • mérőszalag, ceruza
 • 120-as finomságú csiszolópapír

2.1

2.2. segédanyagok, szélcsiszolás:

Gyorsan száradó csemperagasztóval, (pl. MAPEI Adesilex P9) normál burkolólap-lerakás metódussal rakjuk a lapokat.

Lerakás előtt a csempék felső szélét érdemes 120-as vagy 180-as csiszolópapírral kissé lekerekíteni, ez a későbbiekben az impregnálást és a fugázást is segíti.

elokesz 1 2 csiszolas

2.3. burkolási felület

A száraz lapokat és a burkolási felületet is kenjük be egyenletesen, az alapfelületre 8-as fogazatú glettvassal vigyük fel a ragasztót.

A bonyolultabb, bordűrrel kombinált mintáknál érdemes a térben minden irányba kifektetni a cementlapokat, és a megfelelő sorrendben előkészíteni őket a lerakáshoz.  Mindig középről induljunk, a szélek felé haladva. Nagyobb terekben érdemes az egyenes vonalat kicsapó zsinórral bejelölni.

2.4

2.4. lapok hátoldala

A lapok hátoldalát viszont csak vékonyan (ne glettvassal) kenjük be. Egyszerre maximum 3-4 lapnyi felületet kenjünk be ragasztóval, nagyobb területen a ragasztó könnyen megszáradhat és elveszti erejét.

2.5

2.5. igazítás

Nyomjuk rá a lapot a ragasztós felületre. Csak kézzel igazítsuk a lapokat,kemény tárggyal (kalapáccsal, klopfolóval, stb. ) semmiképpen se üssük! Lerakás közben vizes ronggyal.

2.6

2.6. fugakereszt

A fugának 1-1,5 mm hagyjunk, ez kb. egy spakli szélessége.

Ha fugakereszttel dolgozunk, akkor a legkisebb, 2 mm-es keresztet használjuk.

2.7

2.7. vágás

Ha vágni kell, csak csempevágóval vágjuk a lapokat! Használjunk gyémánttárcsát, és csak szárazon vágjunk!

2.10

3. Fugázás

3.1. lista

Az fugázáshoz az alábbi eszközökre lesz szükségünk:

 • fugázó anyag
 • 2 mm-es fuga kereszt
 • spakli
 • szivacs, rongy

 3 1 lista

3.2. fugázó anyagok

Rugalmas fugát használjunk, és lehetőleg a fuga anyagot és a csemperagasztót egy cég termékei közül válasszuk ki (pl. Mapei Adesilex / Mapei Keracolor FF ). Epoxi fugát semmiképpen ne használjunk, mert a fugaanyag eltávolítása csak erős vegyszerekkel, savazással lehetséges, és ez a cementlapok porózus felületét tönkre teszi. A fuga színe fehér, tört fehér esetleg semleges középszürke (pl. Mapei Manhattan) legyen. Színes vagy fekete fugát NE használjunk!

3 1 manhattan

3.3. próba fugázás

Mielőtt elkezdenénk a „nagybani” fugázást, próbáljuk ki egy kis területen, max. 3-4 darabon, a biztonság kedvéért.

Hagyományos módon, kvarchomok és cement keverékkel (1 rész homok / 2 rész cement) is fugázhatunk, ebben az esetben érdemes lerakás előtt a lapokat egy vödör vízbe kicsit beáztatni.

3 2 fuga bekeveres

3.4. fugázási módszer

Vigyázzunk, hogy a lapokba ne nyomjuk erősen a fugázó anyagot, és túl nagy területen egyszerre ne fugázzunk (nem fajansz csempével, hanem érzékenyebb felülettel van dolgunk). A felesleges fugázó anyagot töröljük le nedves kendővel, ne hagyjuk sokáig a felületen! Ha mégis van egy makacs folt, finom csiszoló papírral csiszoljuk fel a felületet, a keletkezett port vízzel folyamatosan eltávolítva.

3 3 fuga2

3 4 torles1

3 4 torles2

3 4 torles3

4.Impregnálás

4.1. Az impregnáláshoz az alábbi eszközökre lesz szükségünk:

 • impregnáló szer
 • 10-15 cm széles teddy henger vagy ecset
 • szivacs, tiszta rongy

Amikor a lapok már megszáradtak,speciális, kifejezetten porózus felületű burkolatok számára kifejlesztett impregnálószerrel (Remmers Funcosil, Aqua Bau Univerzális impregnáló) kenjük át a felületet. Természetesen ezek a szerek nálunk is beszerezhetőek, folyamatosan tartunk készleten általunk kipróbált és ajánlott impregnálószereket.

4 1 impregnalas lista

4.2. száraz felület

A cementlapokat felület kezelés nélkül adjuk, ezért a lapokat mindenképpen impregnálni kell. Ha ez elmarad, a porózus felületre kerülő anyagok beszivárognak, amiket később már nem lehet eltávolítani. Ügyeljünk arra, hogy a lerakás után minimum 24 óra múlva elteltével kezdjük csak el az impregnálást, a cementlapoknak tökéletesen meg kell száradniuk.Végezzünk papír próbát:ha este egy papírlapot teszünk a padlóra és az reggelre még vizes, akkor a lapok még nedvesek, várjunk egy plusz napot!

4 2 papirproba

4.3. módszer

Az impregnáló folyadékot tiszta, száraz szivaccsal, ecsettel vagy 10-15 cm széles teddy hengerrel, egyenletes mozdulatokkal vigyük fel a tiszta, száraz lapra. Szivacsot, rongyot kis felületen,körkörös mozdulatokkal NE használjunk, mert a színek és kontúrok a legfelső réteg porózussága miatt elkenődhetnek! Fontos, hogy az impregnálószer egyenletesen kerüljön a felületre. Mielőtt elkezdenénk a „nagybani” impregnálást, próbáljuk ki egy darabon, a biztonság kedvéért.

4 3 modszer

4.4. törlés

Túl sok impregnáló folyadékot ne kenjünk bele egyszerre a lapokba, de az impregnálást addig kell folytatni, amíg a lap felveszi az anyagot. Vegyük figyelembe, hogy a különböző impregnáló folyadékok különböző módon és sebességgel szívódnak fel. Akkor tekinthető befejezettnek az impregnálás, ha a ráfröccsentett vízcseppek megállnak a felületen, mint esőcseppek az esőkabáton. Ha a víz beszivárog, még nincs megfelelően lekezelve a felület !

4 4

5. Vaxolás

Javasoljuk, hogy a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken (konyha, folyosó) a felület plusz védelmének érdekében a német Patina-Fala cég DFN színtelen vaxszával kenjük át a felületet, és ezt évente, kétévente ismételjük meg. A vaxolást a gyártó használati utasításának megfelelően kell elvégezni (honlapunkról letölthető).

5 1

6. Lerakás után – tisztítás, ápolás

Ha minden lap a helyén van (és kigyönyörködtük magunkat), akkor laza szappanos vízzel mossuk fel.

A lerakás után pár napig még látszani fog egy fehér kör alakú folt, ez száradás közben kivált cement, és a természetes folyamata a cementlap száradásának, és pár nap után el fog tűnni.

Tisztításhoz, felmosáshoz legjobbak a semleges ph értékű (nem túl savas vagy bázisos) takarító szerek (pl. egy kevés normál szappan egy vödör vízhez). Savas kémhatású szerekkel semmiképpen se tisztítsuk!

Csak színtelen (fehér) rongyot használjunk. Az agresszív anyagok által keletkezett foltokat – vörösbor, ecetes saláta öntet, szódavíz, stb. – hamar távolítsuk el a felületről: ezek az erősen savas anyagok egy idő után a viaszrétegen is átszivárogva foltossá tehetik a cementlapjainkat.

A makacs foltokat Patina Fala FT02 organikus folteltávolító szerrel kezeljük.

Amennyiben ez sem segít, úgy finom, minimum 600-as csiszolópapírral dörzsöljük meg a felületet, és miután a csiszolás után szennyezett rész eltűnt, impregnáljuk a lapot újra A cementlap a későbbiek során különösebb karbantartást nem igényel, de két-három évente érdemes impregnáló anyaggal és / vagy vaxszal újra átkenni.

Bemutatótermünkben a lapok megtekinthetőek különböző felületkezelésekkel, a segédanyagok pedig általában készletről kaphatóak.

ent 02

Ezt az útmutatót PDF formátumban is letöltheted innen:

Marrakesh Cementlapok lerakási útmutató